Skip to main content
V polovině dubna probíhalo na cyklostezce Brno – Vídeň, která patří k nejfrekventovanější cyklostezce v Brně a okolí, automatické sčítání cyklistů, in-line bruslařů a chodců. Tuto novinku představila vůbec poprvé na Moravě o.p.s. Partnerství, která se oblasti šetrné dopravy a turistiky věnuje dlouhodobě.
„Při propagaci nemotorové dopravy jsme stále naráželi na nedostatek spolehlivých údajů o počtu cyklistů a chodců využívajících cyklostezky, a proto jsme se rozhodli s tím sami něco udělat,“ uvedl Juraj Flamik z o.p.s. Partnerství. Automatické sčítání se provádí pomocí speciálních monitorovacích zařízení, která nepřetržitě zaznamenávají procházející i projíždějící osoby a tyto záznamy uschovávají v paměti.
Automatické sčítání uživatelů cyklostezek umožňuje sledování nejen počtu, ale také směru jejich pohybu. „Naším cílem je pomoci městům a obcím získat důležitá data, která jim pomohou vyhodnotit účinnost veřejných investic do budování cyklostezek. Současně jim také pomůžou efektivně plánovat údržbu a umístění informačních panelů a odpočívek. Jsme přesvědčeni, že automatické sčítání poskytuje velmi kvalitní podklad pro rozhodování o dalších investicích,“ dodal Flamik.
Výsledky sčítání na Cyklostezce Brno – Vídeň ukázaly, že pěkné počasí přilákalo na cyklostezku za šest sledovaných dní celkem 18 825 lidí. Denního maxima návštěvnost dosáhla v neděli 19. dubna, kdy cyklostezku využilo 5 619 lidí. Z hodinových údajů je patrný jasný rozdíl mezi všedním dnem a víkendem. Zatímco ve všední den můžeme sledovat dva vrcholy návštěvnosti – dopoledne od 10 a 11 hodiny a odpoledne od 18 do 19 hodiny, o víkendu dosahuje návštěvnost vrcholu od 15 do 16 hodiny. Z krátkodobého průzkumu vyplynulo, že asi 50% uživatelů představují in-line bruslaři, zhruba 40% cyklisté a asi 10% chodci. Výrazný počet in-line bruslařů je dán skutečností, že v Brně neexistuje žádná jiná vhodná cyklostezka pro milovníky tohoto sportu.

Napište komentář